kosmetika

kosmetika (34) krása (21) přírodní kosmetika (9) balea (8) dekorativní kosmetika (8) životní styl (8) essence (7) drzá mamina (6) parfémy (5) zdraví (4) zábava (4) hubnutí (3) nioxin (3) padání vlasů (3) péče o vlasy (3) vlasy (3) arganový olej (2) atopický ekzém (2) avon (2) chanel (2) dermacol (2) guerlain (2) hydratační (2) hádky (2) jak vybrat (2) jaro (2) kokos (2) kondicioner (2) krém (2) krém na ruce (2) masáže (2) muž (2) móda (2) oční stíny (2) parfém (2) peeling (2) rtěnka (2) saloos (2) tělové mléko (2) tělový krém (2) tělový olej (2) vztahy (2) šampon (2) žena (2) 100% olej (1) 50+ (1) Get Big Lashes (1) Triple Black (1) alkohol (1) antiperspirant (1) aroma ritual (1) aromalampa (1) auromére (1) babylove mama (1) balzám na rty (1) banán (1) beauty keratin (1) bio olej (1) bioderma (1) boj (1) byliny (1) cena (1) cookies cream (1) cukrová třtina (1) deodorant (1) dior (1) dlouhotrvající rtěnka (1) dlouhotrvající tužka (1) domácnost (1) dtangler (1) e-shopy (1) edp (1) edt (1) eveline (1) fialky (1) fluid (1) fíky (1) garden of eden (1) garnier (1) gucci (1) hubneme (1) hydratace (1) imperial (1) insolence edt (1) italský chrtík (1) jablečný ocet (1) jahody (1) jak bydlet se ženou (1) jarní únava (1) joico (1) kabelky (1) kiwi (1) kocovina (1) krepatění vlasů (1) krém proti vráskám (1) květ bavlníku (1) květiny (1) lenost (1) levandule (1) limeta (1) limetka (1) limitovaná edice (1) makeup (1) malina (1) mandle (1) maska (1) mastná pleť. (1) masážní krém (1) matující (1) max photoderm (1) med (1) mořská sůl (1) mučenka (1) máta (1) natural beauty (1) nude (1) oil repair (1) olej (1) olej z Maroka (1) olivový olej (1) omlazující krém (1) orchidej (1) originální (1) padání vlasů. (1) padělky (1) parfumerie (1) parfémová voda (1) pleva (1) pleťový olej (1) použití (1) proti bílým skvrnám na oblečení (1) pudr (1) pure fiji (1) páv (1) přírodní (1) rady (1) recepty (1) regenerace (1) repairing care (1) rexona invisible (1) ricinový olej (1) romantic (1) rossmann (1) ruce (1) růže (1) skladování (1) složení (1) složky (1) smažený sýr (1) smíšená pleť (1) soužití (1) sprchový gel (1) strie (1) suchá pleť (1) svíčky (1) světlá pleť (1) tahání vlasů (1) tangle teezer (1) tipy (1) toaletní voda (1) trvanlivost (1) tukozroutska polevka (1) typy (1) tónovací krém (1) tělový peeling (1) třešeň (1) ultra colour absolute (1) vendula london (1) vlasová péče (1) vlasový kartáč (1) vlnité vlasy (1) voděodolná řasenka (1) vosky (1) vrásky (1) vůně (1) vůně. (1) wear berries (1) wellness beauty (1) yankee candle (1) yves rocher (1) zdravý životní styl (1) zubní pasta (1) zubní péče (1) zářivé vlasy (1) úklid (1) červené vlasy (1) čokoláda (1) štětec (1)

pátek 14. března 2014

Parfémy 1. díl: Jak se vyznat v popisech a koncentracích parfémů, jak je nejlépe skladovat a používat.


Jak se parfémy dělí?

Parfém – označuje nejintenzivnější vůni, kterou můžete sehnat. Podíl vonných látek je 15-41%
Eau de Parfum (EDP, parfémová voda) – podíl vonných látek je 12-15%.
Eau de Toilette (EDT, toaletní voda) – podíl vonných látek je 9-12%.
Eau de Cologne (EDC, kolínská voda) – podíl vonných látek jen 6-12%.

Dále můžete najít označení „deodorant“, u kterého je velmi slabá koncentrace nebo „légére“, které značí odlehčenou verzi, která má někdy i pozměněné složení, jejím opakem je verze „extréme“.

Jak je to se složením?

Hlava – první, co po použití ucítíte a to cca 15 minut, to se ale liší parfém od parfému, někdy odezní během pár sekund.

Srdce – objeví se po odeznění hlavy, je cítit několik hodin, v odhadu 2-3.

Základ – vyprchává velmi pomalu, cítit ho můžete 3-4 hodiny, někdy i déle (cítíte parfém například i po sprše).

Jaké jsou skupiny vůní?

Květinové vůně – tvoří je hlavně květiny, například růže, kosatec, fialka, konvalinky atd. V této kategorii většinou najdete dámské vůně, ale najdou se i výjimky pro pány. Pokud někde narazíte na pojem „soliflor“, označuje parfémy, které mají vůni jen jedné květiny. Samozřejmě je pak i další dělení jako květinově ovocné, květinově aldehydové, čistě květinové a tak dále.

Orientální vůně – v těchto vůních převládají teplé a těžší složky jako je vanilka, ambra, kadidlo, santalové dřevo a tak podobně.  Někdy jsou nazývány jako ambrové. Jako orientální vůně jsou označovány i ty, které v sobě mají „dobroty“, čokoládu, kávu a oříšky.

Chyprové vůně – základními složkami je větvičník, pačuli, bergamot a labdanum.

Citrusové vůně – mají výraznou citrusovou složku, najdete v nich pomeranč, citron nebo limetku.

Dřevité vůně -  už podle názvu jde poznat, že velké zastoupení zde má dřevo, například santalové, růžové, cedrové.

Kožené vůně – jejich složky imitují vůni kůže.

Jak parfém používat?

Nejlepší je nanášet na dobře prokrvená místa (na krk, na zápěstí, za uši). Některé vůně drží o dost lépe na oblečení, ale pozor na to, někdy i voní úplně jinak než na kůži. Pokud vám to takto nevyhovuje, fajn způsob aplikace také je stříknout malinko před sebe a „mlhou“ projít.

Dejte si pozor i na nošení v létě, některé parfémy při přímém slunečním záření mohou způsobovat vyrážky.

Jak parfém skladovat aby dlouho vydržel?

Trvanlivost parfémů je různá. Hlavní zásada je nedávat je na světlo a do tepla. Nejlépe je schovat ho do skříně, šuplíku nebo na nějaké chladnější místo. Vím, že to láká, vystavit si ten krásný flakon do koupelny na poličku, ale vzhledem k přímému světlu a také dlaždičkám, na kterých se vám při upuštění rozbije, je opravdu lepší mít ho třeba v ložnici ve skříni a stříkat se na koberci.


Jaké typy vůní jsou vaše oblíbené, jste spíše na orientálky nebo na květinovky? A zkoumáte při koupi, zda EDP nebo EDT? Vzhledem k tomu, že ta první má vyšší koncentraci tak se možná vyplatí si připlatit, ne? V příštím díle se zaměříme na to, jak správný parfém vybrat.

Žádné komentáře:

Okomentovat