Milujete smažený sýr, ale vždy, když si ho dáte, máte špatné
svědomí? Tolik oleje a ještě k tomu ta kalorická tatarka plus hranolky. A
co teprve to dlouhé obalování, ze kterého je tolik nádobí. A samozřejmě to
nejlepší na závěr, i když sýr pečlivě obalíte a klidně v několika vrstvách,
stejně vám vyteče na pánev a máte po legraci.
I já se v těch několika předchozích větách poznávám. A
tak, i když to tu moc často nedělám, jsem se rozhodla vám přinést úžasný recept
na „smažený“ sýr, který jsem o víkendu na vlastní kůži vyzkoušela a jsem z něj
opravdu nadšená.
Co si máte nakoupit?
Sýr eidam
Máslo (olej)
Strouhanka
Vajíčko
Pokud chcete sýr se šunkou, tak šunku
Jako přílohu brambory nebo hranolky, navrhuji brambory, jsou
zdravější a nejsou mastné. Případně hranolky, ale ať vás ani nenapadne na plech
nalít olej. Zkuste to bez něj. Hranolky budou chutnější a nebudou nasáklé
tukem.
Pokud to přežijete bez kupované tatarky, zkuste kysanou
smetanu, smíchanou s trochou česneku, soli a bylinek. Je to zdravé a pro
mě i o moc lepší než tatarka.
Co si připravit za nástroje?
Hlubší zapékací misku nebo plech
Hrníčky nebo mističky na polévku
A jak tedy na to?
Nejdůležitější je příprava. Takže si nastrouhejte eidam,
pokud chcete přidat i šunku, nakrájejte si ji na kostičky. Dál rozkvedlejte
vajíčka s kořením, které chcete přidat a máte rádi. Já dala trochu
grilovacího a papriky. Vajíček dejte
tolik, kolik sýrů chcete vytvořit. Z 200 g eidamu a dvou vajíček jsem
vytvořila dva veliké sýry, to jen tak pro odhad. Dále vymažte hrníčky nebo
mističky máslem nebo co máte po ruce, já použila máslo, protože nic jiného
nebylo. Poté vysypte strouhankou a příprava je hotova. Než toto všechno uděláte, zapněte troubu cca
na 230 stupňů.
Sice jsme teprve začali, ale blížíme se ke konci. Do mističky
nasypte sýr (cca 2 cm, podle velikosti nádoby), na něj případně šunku a zalijte
jedním vajíčkem, poté postup opakujte, jen obráceně – takže zase nasypte trochu
šunky a na to sýr. Klidně to můžete i pozměnit anebo i nějak inovovat, já příště
plánuji tam nacpat žampiony, tak držte palce. Konečná fáze je, že nádobky
vložíte do hlubšího pekáčku nebo plechu a nalijete do něj vařící vodu, nějak
inteligentně, aby vám nenatekla i do sýru. A šup do trouby.
No, a je skoro hotovo, dejte vařit brambory a za dvacet
minut až půl hodinky vytáhnete z trouby. Jen sýr vyklepnete a můžete si dát do
nosu.
Máte s tímto receptem vlastní zkušenost nebo dáváte
přednost smažení na oleji? Já to na něm prostě neumím, takže tohle je pro mě
jasná volba.
Hele ty... nad tímhle jsem u tebe slintala už na facebooku a ty můj mlsný jazyk budeš trápit i tady? :D Styď se :D
OdpovědětVymazatO víkendu ho asi vyzkouším :)
Jahodovník
Zkus, fakt dobrota a hlavně je to hrozně jednoduchý, což já beru, protože na vaření moc nejsem :D
VymazatTo není vůbec špatný nápad! Vyzkouším, díky za recept. U nás doma je "smažák" dost oblíbený. Já ho ale dělám klasicky - tak, že ho smažím. Musím se přiznat, že mi docela dlouho trvalo, než jsem přišla na to, jak obalit sýr aniž by vytekl. Teď už to naštěstí umím. Tuto nesmaženou variantu ale určitě někdy také vyzkouším. Jsem zvědavá jak zaboduje u dětí. :-)
OdpovědětVymazatJá dokážu také udělat zdravý a výborný smažený sýr. Mám totiž horkovzdušnou fritézu , takže už dávno nesmažím na oleji. Jídlo je z fritézy mnohem chutnější, když z něj nekape olej :-) . Sice jsem vždy řízky atd. vysoušela ubrouskem, ale stejně v něm i tak dost oleje zbylo.
OdpovědětVymazat